7 τρόποι για να ξεκινήσετε σωστά τη γυμναστική το Σεπτέμβριο

Το καλοκαίρι κοντεύει στο τέλος του και η περίοδος σωματικής και ψυχικής ανάπαυλας σιγά-σιγά τελειώνει. Αναρωτιέσαι ποιος είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος να επανεντάξεις τη γυμναστική στην καθημερινότητά σου όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και ανώδυνα για το σώμα σου;

Νιώθεις ότι το σώμα σου δεν μπορεί ν’ ακολουθήσει το πρόγραμμα που πιθανόν έκανες πριν το καλοκαίρι; Οι ρυθμοί σου έχουν πέσει και παρατηρείς διαφορά στις αντοχές σου;
Απορείς ποιος είναι ο λόγος που ενώ πριν το καλοκαίρι έφερνες άνετα εις πέρας το πρόγραμμα που ίσως εκτελούσες τώρα πια κουράζεσαι πιο εύκολα;

Η απάντηση στην αιτία που συμβαίνει αυτό είναι απλή. Η αναστολή των όποιων δραστηριοτήτων σου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι επιζήμια για τις ορατές και μη διαφορές στο σώμα και στην αντοχή σου. Μεγαλύτερη αίσθηση διαφοράς διαπιστώνεις όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανάπαυλας είχες και αυτό σε άμεση αναλογία με το πόσο συχνά και σε τι ρυθμούς γυμναζόσουν πρωτύτερα.

Μη σε πιάνει άγχος, το σώμα σου θα επανέλθει γρήγορα ξεκινώντας και πάλι τη γυμναστική!  Ωστόσο πρέπει να ξεκινήσεις σταδιακά με προγράμματα «προσαρμογής»

Μερικά πράγματα που πρέπει να έχεις υπόψη σου είναι τα παρακάτω:

  1. Μπορείς να ξεκινήσεις με προγράμματα μικρής ή καθόλου έντασης (low-no impact), όπως το pilates και η yoga
  2. Ξεκίνα να δουλεύεις μόνο με το βάρος του σώματος σου (πχ κοιλιακούς-ραχιαίους χωρίς extra εξοπλισμό) και σταδιακά αύξησε την επιβάρυνση χρησιμοποιώντας λάστιχο ή βαράκια
  3. Αρκετά σημαντικό ρόλο παίζει η έμφαση στις μεγαλύτερες και πολυαρθρικές μυϊκές ομάδες (πόδια, κοιλιά, πλάτη)
  4. Αν η ενασχόλησή σου είναι με βάρη, ανάλογα με το πρόγραμμα που ακολουθείς, μείωσε την διάρκεια ή την ένταση της προπόνησης, μέσω των σετ, των κιλών ή των επαναλήψεων. Συμβουλέψου τους γυμναστές  μας.
  5. Αν επικεντρώνεσαι σε αερόβιες δραστηριότητες όπως το τρέξιμο ή το ποδήλατο, μείωσε την διάρκεια και την ένταση. Πχ Αν έτρεχες 30 λεπτά με 10km/h  μπορείς να μειώσεις τόσο τα λεπτά ή την ένταση ή αν κρίνεις απαραίτητα και τα δυο αναλόγως.
  6. Ένα ακόμα κριτήριο που μπορείς να λάβεις υπόψη σου είναι η συχνότητα. Αν για παράδειγμα προπονούσουν 6 φορές την εβδομάδα μπορείς να ξεκινήσεις κάνοντας 3-4 προπονήσεις για 1-2 εβδομάδες.Πότε σταματάει το στάδιο της αναπροσαρμογής; Διαφέρει από άτομο σε άτομο.
  7. Οι δείκτες που μπορείς να ελέγχεις και να πορευθείς αναλόγως είναι τα το κατά πόσο εξοικειώνεσαι με την δραστηριότητα (εύκολα, δύσκολα), αν πιάνεσαι έντονα και νιώθεις μυϊκούς πόνους, αν καρδιοαναπνευστικά ανταπεξέρχεσαι. Είναι μερικοί γενικοί δείκτες που θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις την προπόνησή σου ή να εμείνεις στο ίδιο στάδιο. Ο καλύτερος δείκτης σου είναι ο γυμναστής που σε παρακολουθεί.

 

Ελάτε στο MyOxygen το Σεπτέμβριο για να σχεδιάσουμε μαζί  ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής που θα  βελτιώσει τη φυσική σας κατάσταση και θα μεταμορφώσει κυριολεκτικά το σώμα σας.
Εκμεταλλευτείτε  ΤΩΡΑ τις  ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ  που είναι διαθέσιμες για  περιορισμένο χρονικό διάστημα και ενεργοποιήστε τη συνδρομή σας την ημερομηνία που επιθυμείτε!

 

 

 

Scroll to Top